Categorieën: Arendonkse bedrijven1112 woorden4,2 min leestijd

Natuursoep

Auteurs: 1112 woorden4,2 min leestijd

Natuursoep

DATUM

mei 23, 2018

CATEGORIE
Deel dit leesvoer

Arendonkse bedrijven: Natuursoep bvba

Op het adres Klotputten 100, aan de rand van het industrieterrein de Hoge Mauw, treffen we het familiaal bedrijf Natuursoep bvba aan, dat al met de derde generatie aan het bestuur van het bedrijf in Arendonk gevestigd is. De firma is geregistreerd onder nummer BE0416-248-180. Trends rangschikt de firma op “Plaats Top 51.386” en op “plaats sector 232 van de voedingsnijverheid”.

De firma is in 1959 in het leven geroepen door Alfons Broeckx. Van opleiding was Fons tandtechnieker, maar hij werd samen met zijn broer  beenhouwer in Turnhout. Zekere dag besloten zij  in hun beenhouwerij ook soep te verkopen. Toen die verkoop aansloeg, werd ze

ook huis aan huis verkocht.  De soep werd vervoerd in melkkitten van 40 liter, en tijdens een rondrit langs de omliggende dorpen aan de klanten verkocht per liter.

  Alphonsus Maria Leonardus Broeckx is geboren te Turnhout op 13-7-1929 en is de zoon van Joannes Broeckx en Maria Cornelia Wouters. Op 15 november 1952 is hij gehuwd met Irena De Proost, die in Arendonk geboren werd op 12 november 1930. Zij is de dochter van Pieter De Proost en Maria Joanna Verbruggen. Hun gezin telde vier kinderen: Lea (1954),  Maria(1955), Johan (1958) en Karel (1963).

Op 13 juli 1929, vlak voor de geboorte van Lea, hun eerste kind, komt het gezin Broeckx-Wouters in Arendonk, Kerkstraat 15 wonen. Zij komen van Turnhout Mesesstraat 25 en trekken in bij  Verbruggen-Bruyninckx, de grootouders van Irena langs moeders kant. Datzelfde jaar verhuisden ze echter terug naar Turnhout, naar het adres Ijzerenwegstraat 1. Op 18 september 1959 komen ze zich echter weer definitief terug in de Kerkstraat te Arendonk vestigen.

De soephandel liep ondertussen  goed, en Alfons bracht in 1959 ook deze handel over naar het aangepast pand in de Kerkstraat, (op de hoek van het Straatje van de Soepboer) waar de firma administratief officieel van start ging. Zijn broer blijft in Turnhout wonen en heeft er later nog de ijspiste uitgebaat in de Otterstraat.

  Op het eind van de jaren ‘60 werd ook een afdeling voor activiteiten op vlak van traiteurschap toegevoegd aan de bezigheden van de firma, maar dat was niet naar de zin van Alfons.  Hij wilde het bij soep houden, en richtte zich op de verhandeling van zijn favoriete product.  Dat evolueerde naar ingevroren, dubbel geconcentreerde soep in bakjes van één liter. Er werd daarvoor een vulmachine aangekocht, die vier bakjes tegelijk kon vullen, en die hypermodern was voor die tijd. Ook deze innovatie werd een succes en al snel was de soep in zoveel winkels verkrijgbaar dat de huis-aan-huis verkoop werd gestaakt.

Over de activiteiten van die periode vertelt Hugo Vandendungen: “ Ik werkte destijds voor Natuursoep in de Kerkstraat toen Fons Broeckx er de baas was. Het was plezant werk en ik deed het graag. In de kookruimte stonden vier ketels voor 500 liter soep. Dat was de dagproductie die dagelijks aan de klant moest worden gebracht. Ik stond voor de uitvoer, en er waren nog een viertal andere chauffeurs. Er was ook concurrentie uit andere dorpen, onder andere uit Turnhout, maar ik verdedigde mijnen toer. De beste tijd voor de verkoop was de winter wanneer de mensen hun tuingroenten niet konden binnen halen uit hun eigen tuin. Op een zaterdag, toen alle andere chauffeurs afwezig waren heb ik eens 13 kruiken van 40 liter verkocht. Als mijn lading verkocht was, en ik terug op het bedrijf kwam, moest ik toen telkens weer een nieuwe lading nemen en terug vertrekken omdat de andere chauffeurs nog steeds niet op het werk verschenen waren. De soep kon niet blijven staan tot na het weekend want ze werd elke weekdag vers gemaakt.”

In 1983 nam de oudste zoon van Alfons en Irene, Johan Broeckx, de leiding van de firma over. Was zijn vader zonder specifieke vorming in het ondernemerschap gerold, Johan daarentegen was kok van opleiding. Hij was ondertussen getrouwd  met Linda Huysmans en zij hadden samen twee kinderen, Hans en Caroline. Alleen Hans is later in de zaak aan het werk gegaan. Johan was een vriend van de Arendonkse verenigingen. Zelf was hij lid van de jachthoornblazers Halali, en ook de andere Arendonkse verenigingen, zo ook de heemkring, waren bij hem welkom voor steun bij hun organisaties.

Het was de verdienste van Johan dat zijn soep verkocht werd in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Onder zijn leiding verhuisde het bedrijf ook naar zijn huidige locatie, Klotputten100, waar de accommodatie nog beter aangepast was. De overdracht van de firma van vader op zoon verliep vlot, en het aantal verschillende soeprecepten bleef behouden op twaalf. Hevig was de discussie over het gebruik van zout. In de tijd toen Alfons de bereiding bepaalde, hadden de klanten enkel hun kelder en zout om de soep eetbaar te houden. Maar omdat meer en meer gezinnen over een ijskast gingen beschikken, wilde Johan het zoutgehalte drastisch beperken wat op hevig verzet van vader Fons botste. De rede heeft  het uiteindelijk gehaald.

Het was in 1996 dat de firma het gloednieuw complex in gebruik nam aan de Klotputten. In 1997 was er voor hen ook een deelname aan de Open Bedrijvendag. Johan dacht toen dat er wel wat volk zou langs komen en dat hij iedereen uitvoerig uitleg zou kunnen geven. Gelukkig nam hij op  het laatste ogenblik drie gidsen in dienst om de algemene gang van zaken in de bedrijfsruimten uit te leggen, zodat hij zich kon bezighouden met de echte potentiële klanten en leveranciers.  Belangstellenden stonden immers in een brede strook tot aan de oprit van de autostrade aan te schuiven om aan de beurt te komen voor een rondgang. Het voorziene sluitingsuur van de Open Bedrijvendag werd ruim overschreden en aan dat einde moesten nog bezoekers geweigerd worden. Het nieuwe gebouw, waarin alle Europese richtlijnen qua voedselveiligheid in acht waren genomen, was dan ook het bezoeken waard.

Tegelijkertijd met deze nieuwe start werd de beslissing genomen ook de provincies Oost- en West-Vlaanderen als afzetgebied aan te werven. Samen met zijn echtgenote Linda Huysmans wist Johan deze doelstelling te bewerkstelligen. Het bedrijf kon zich zodoende meer en meer consolideren. Onder hun leiding hadden zij zes werknemers in dienst en beschikten zij over drie vrachtwagens.

In 2003 is de zoon van Johan en Linda, Hans Broeckx, zaakvoerder van het bedrijf geworden en in 2007 heeft hij samen met zijn echtgenote Dorien Jacobs, de firma in zijn geheel overgenomen. De jonge CEO heeft een opleiding genoten van logistiek manager. Men zorgt ondertussen voor de afzet van hun producten in gans België onder de naam “la soupe”, en verwezenlijken een dagproductie van 3.000 liter soep en zes ketels. Het bedrijf heeft nu zes medewerkers en heeft nog maar één vrachtwagen van de eigen firma omdat het transport van de soep door een extern bedrijf wordt uitgevoerd. Hans en Dorien hebben twee kinderen zodat de toekomst verzekerd is.

René Claessen

Blijf lezen: