Categorieën: Arendonkse geschiedenis366 woorden1,4 min leestijd

Bemdfestival

Auteurs: 366 woorden1,4 min leestijd

Bemdfestival

DATUM

oktober 14, 2014

CATEGORIE
Deel dit leesvoer

Bemdfestival

In het najaar van 1979 gingen er binnen de Chiro van Arendonk-centrum stemmen op, om opnieuw van start te gaan met een muziekkapel. Niet iedereen binnen de leiding zag dit echter als prioriteit, maar toch was er wel animo voor het idee. De harmonie van Mol Rauw deed op dat moment enkele oude instrumenten van de hand, maar het grootste probleem voor de Chiro, was het geld.

Enkele leiders staken de koppen bij elkaar en organiseerden prompt een free podium op de Bemdweide, naast het nieuwe lokaal van de Meisjeschiro. Het free podium was een schot in de roos en de leiding droomde van een heus festival. De Bemdweide, vlak in het centrum van Arendonk, was de ideale locatie. Er was plaats genoeg en bovendien was ze vlot bereikbaar. Het ‘Bemdfestival’ was geboren!

Het muziekgebeuren was een groot succes en men had de neiging om snel te willen groeien in festivalland. Toch werd het grootste deel van de jaarlijkse opbrengst opzij gezet voor de afbetaling van de nieuwe Chirolokalen. Slechts een kleiner deel werd geïnvesteerd in de festivaleditie van het jaar erop. Deze insteek zou later ook de aanzet zijn voor de bouw van de Bemdhal.

In de zoektocht naar artiesten werd samengewerkt met Herman Schueremans. Via hem kon men regelmatig grote namen strikken waaronder Soulsister, 2 Belgen en Arno. Maar ook internationale sterren zoals Golden Earring, Bob Geldof, Status Quo en Katrina and the Waves.

Tijdens de jaren ’80 was festivalland enorm gegroeid en bijna elke Vlaamse gemeente had wel een eigen festival. Nog in die periode werd Torhout-Werchter omgedoopt tot Rock Werchter en in plaats van acht, stonden er vanaf dan wel dertig namen op de affiche. Pukkelpop, dat andere grote muziekfestival, veranderde in 1988 van datum en kwam zo in het vaarwater van het Bemdfestival terecht. Dat had een enorme impact op de programmatie in Arendonk… Daarom besloot men om in 1994 een punt te zetten achter vijftien jaar Bemdfestival.

In oktober 2014, twintig jaar na de laatste editie, zette de heemkring een heuse Retrotentoonstelling op poten. Tal van oude foto’s, videomateriaal en affiches werden nog eens uit de kast gehaald. Ook in het vernieuwde heemmuseum kreeg het legendarische muziekfestival een permanente stand.

Bart Vosters, red.

Blijf lezen: